De Amerikaanse wapenwetgeving blijft omstreden. Intussen kun je kogels vaak nog makkelijker kopen dan de wapens zelf. In deze aflevering van Bestemming Witte Huis aandacht voor de prominente rol van de Amerikaanse kogelindustrie, binnen en buiten de landsgrenzen.
Een stevig klimaatrapport kwam naar buiten deze week: de mogelijkheden om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad raken steeds verder uit zicht. De maatregelen die we al treffen lijken onvoldoende, dus wat nu? De oplossing zou zomaar eens kunnen liggen in geo-engineering, ofwel het grootschalig ingrijpen in natuurlijke processen om klimaatverandering te beïnvloeden. Maar om dat te begrijpen nemen we je eerst mee naar de Filipijnen…
In ‘De Top van Nederland’ vertelt Gerben Edelijn, topman van technologie- en defensiebedrijf Thales Nederland, hoe Europese investeerders weer enthousiast gemaakt kunnen worden voor defensiebedrijven, die vaak maar moeizaam aan financiers komen.
Podcastmaker Koos Tervooren spreekt op de CES in Las Vegas onder anderen met Marco Snikkers, die met zijn slimme voedselscanner hoge ogen gooit op de conferentie, en naarstig op zoek is naar een Amerikaanse vestigingsplaats.
Op zo’n vierduizend meter diepte, op de bodem van de oceaan ligt een schat. Daar liggen namelijk metalen die essentieel zijn voor misschien wel de grootste opgave waar de mens vandaag de dag voor staat: de energietransitie. De voorraad metalen in de diepzee is zo groot, dat we er tientallen jaren mee vooruit kunnen.
Een jaar na de Russische invasie in Oekraïne is het interessant om vooruit te kijken naar een mogelijk einde van dit conflict. In The Rachman Review spreekt host Gideon Rachman uitgebreid met de van origine Nederlandse professor Hein Goemans.
Blackrock is een van de grootste investeerders ter wereld. Lukas Daalder leidt, als Chief Investment Strategist van de Nederlandse tak van de beleggingsreus, elke week zijn luisteraar langs de financiële velden.
Hoewel onze economieën nauw met elkaar zijn verbonden, blijkt zakendoen met Duitsers toch lastig. Dat blijkt ook uit het bijzondere gesprek dat Jelle Maasbach in zijn programma Wereldveroveraars voerde met Anne Pleun van Eijsden.
IKEA kennen we van de inbussleutels, de Billy-kast en de Zweedse gehaktballen. Als toonaangevend woonretailer, maar vooral als miljardenbedrijf, wil IKEA een prominentere positie innemen op het gebied van duurzaamheid.
Topbestuurders die dreigen met een vertrek uit Nederland, politici die zeggen dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend: de ‘ketenwet’ maakt het er allemaal niet duidelijker op. De FD-podcast De Week Voorbij beantwoordt enkele van de meest prangende vragen.
Een lagere inflatie is opeens een serieus scenario voor ECB-baas Christine Lagarde. Haar Fed-collega Jerome Powell heeft het zelfs al over ‘minder groei’ in plaats van ‘een recessie’ die boven de markt hangt. Is het definitief gedaan met de hyperinflatie van enkele maanden geleden?
In ‘Algorithms Are Everywhere. How You Can Take Back Control’ hoor je wat het menselijk brein anders maakt dan het digitale brein achter de algoritmes van ChatGPT en de zelfrijdende auto. Het wordt uitgelegd door een vraag over de wereldberoemde Golden Gate Bridge.