Direct naar de content

Als ons geld stuk is, wie repareert het dan?

NRC

Ons geld is stuk, of begint op zijn minst flinke scheurtjes en barsten te vertonen, vindt economisch analist Bert Slagter. In Nederland merk je dat onder meer door de afnemende koopkracht van spaargeld. “Sparen loont niet meer. Eigenlijk wil je dat geld dat je vandaag verdient over dertig jaar nog dezelfde koopkracht heeft. Dat is niet meer zo sinds de spaarrente ver onder de inflatie ligt.”


In 1971 werd ons geld definitief losgekoppeld van het goud. Daarmee verloor het de laatste verbinding met iets ‘fysieks’. En zo ontstond het eerste scheurtje in ons geldsysteem, zegt Slagter in deze aflevering van NRC Future Affairs. Hij schetst de spagaat waarin de financiële markten en overheden zich sindsdien bevonden: het samenspel van rente, schuld, inflatie en de waarde van obligaties.


Bitcoin als redmiddel?

Rond de financiële crisis in 2008 en 2009 voorzagen de centrale bankiers al dat stevige hervormingen onvermijdelijk waren. Maar moet nou juist Bitcoin leiden tot de revival van ons geldsysteem? Ja, denkt Slagter. Hij schreef er met zijn broer Peter het boek ‘Ons Geld is Stuk’ over. Sinds deze aflevering uit november 2021 stegen de rente en inflatie zich overigens fors, mede door de crisis in Oekraïne.

Podcast titel: NRC Future Affairs

Aflevering titel: 'Fixt' Bitcoin meer dan ons geld?

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Expert

Over de podcast

NRC Future Affairs

'Fixt' Bitcoin meer dan ons geld?

Aantal afleveringen:
15
Host:
NRC
Publicatiedatum:
25/11/2021
Uitgever:
NRC
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via