Direct naar de content

Amerika’s linkse geweten heeft een knalgroen hart

Doc Society

In Mothers of Invention hoor je Bernie Sanders, tweevoudig presidentskandidaat en ook wel beschouwd als het linkse geweten van de VS, over het klimaat. Tijdens zijn twee vergeefse pogingen om president van de Verenigde Staten te worden legde de Democratische senator de nadruk op inkomenskwesties. Maar hoe ‘rood’ (of blauw, het is de VS tenslotte) hij ook is, ook groene kwesties liggen hem na aan het hart.

Amerikaanse politiek zonder Bernie Sanders is als een coronacrisis zonder Ab Osterhaus. Ook bij klimaataangelegenheden laat hij er geen gras over groeien, zoals je zult horen in zijn bijdrage aan deze podcast, waarin hij gepassioneerd in gesprek gaat met de voormalige Ierse president Mary Robinson. Samen bespreken ze de stappen die op het hoogste politieke niveau genomen moeten worden om de wereld te redden. Goede hoop op Biden

Miljardeninvestering in klimaat

Joe Biden slaagde er onlangs in om een miljardeninvestering in het klimaat door de Senaat te krijgen. Al vonden veel left-wingers het uiteindelijke bedrag aan de magere kant. Ten tijde van de podcast-opname zat Trump nog in het zadel, zij het in zijn nadagen. En ondanks de soms verbeten onderlinge strijd om de Democratische nominatie blijkt Sanders veel vertrouwen te hebben in Biden als groene president.

De verwachting dat de VS zich weer verbindt aan de Parijse klimaatdoelen – waar Trump zich juist aan onttrokken had – heeft Biden inmiddels waargemaakt. Een leuk begin, zul je Sanders horen zeggen. Maar er is meer nodig: het zal niet van harte gaan, maar je ontkomt er niet aan om ook China ‘mee te krijgen’, zegt Sanders. “We zitten nou eenmaal in hetzelfde schuitje.”

In this together

Daar sluit Robinson zich van harte bij aan, zeker nu China de ambitie heeft om in 2060 klimaatneutraal te zijn. “Het is belangrijk om samen te werken in een multilateraal systeem van coöperatie, om echte stappen te kunnen maken.” En of het nu om corona gaat, inkomensgelijkheid of klimaatverandering: we are in this together, zegt ook Robinson. “Ik hoop simpelweg dat Biden zijn hand uitsteekt naar China en de verschillen opzij schuift.”

Ook de mensen in ontwikkelingslanden mogen we nu niet de rug toekeren, vindt Sanders. En daar komt toch zijn gelijkheidsideaal weer om de hoek kijken. “We moeten met zijn allen samenwerken aan een wereld die niet alleen de klimaatproblemen oplost, maar ook kiest voor gelijkheid.”

Podcast titel: Mothers of Invention

Aflevering titel: Bernie Sanders Specialsode: Democracy with a very big D

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Mothers of Invention

Bernie Sanders Specialsode: Democracy with a very big D

Aantal afleveringen:
39
Host:
Meave Higgins en Mary Robinson
Publicatiedatum:
16/12/2020
Uitgever:
Doc Society
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via