Direct naar de content

Bouwen, bouwen, bouwen – of is het aanbod niet het probleem?

Het Parool

Met een modaal salaris zijn er voor de hoofdstedelijke starter eigenlijk nog maar twee opties, waar je nou niet meteen warm van wordt: een studio van 30 vierkante meter buiten de Ring óf een kamer van tien vierkante meter binnen de Ring. Een gemiddeld Amsterdams huis kostte tien jaar geleden nog 230.000 euro, dat is opgelopen tot 560.000 euro. En dat is vooral voor veel starters niet meer te betalen.

Hoe heeft de woningmarkt zó kunnen vastlopen dat er voor starters nog amper iets te vinden is? En wat betekent dit voor de volgende generaties die op zoek gaan naar een eerste koopwoning? Het klinkt heel sympathiek dat je als starter tot je 35ste geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Maar dat is een wassen neus, als iedereen dat uitgespaarde geld meteen weer in een hoger bod steekt.

De politiek heeft het altijd over bouwen, bouwen, bouwen. Maar het is de vraag of het woningaanbod het enige probleem is. Econoom Barbara Baarsma wijst op de scheve verhouding tussen koop- en huurwoningen in Amsterdam: slechts 29 procent is koopwoning. En zolang beleggers koopwoningen uit de markt halen om ze vervolgens per stuk voor de hoofdprijs te verhuren wordt het er niet beter op.

Podcast titel: Amsterdam wereldstad

Aflevering titel: Hoe een hele generatie buitenspel kwam te staan op de Amsterdamse woningmarkt

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Amsterdam wereldstad

Hoe een hele generatie buitenspel kwam te staan op de Amsterdamse woningmarkt

Aantal afleveringen:
2
Host:
Lorianne van Gelder
Publicatiedatum:
09/05/2022
Uitgever:
Het Parool
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via