Direct naar de content

De archeologische rijkdom van de oude Zuiderzee

Hi-Level Media

Het wordt wel ‘s werelds grootste scheepskerkhof op het land genoemd: het ingepolderde deel van de vroegere Zuiderzee. Hier liggen de resten van honderden schepen, die het ruige water niet overleefden. Voor archeologen is het een ware droom, maar het maakt de tragedie achter de rampen er niet minder om.

Wie waren eigenlijk de mensen die met het schip ten onder gingen? In de podcast Het wrakke water reconstrueren maker Jon Hille en maritiem archeoloog Yftinus van Popta vier schipbreuken, in een poging de opvarenden hun menselijk gezicht terug te geven. Vooral aflevering twee is de moeite waard. Die behandelt de teloorgang van het schip De Hoop in 1909, waarbij de vrouw en zes jonge kinderen van schipper Geert Dinkla om het leven komen.

Zelfs een maand na de ramp zoekt een radeloze Dinkla nog naar het lichaam van zijn jongste zoon van 5. In mei stuit visser Fimme Bootsma (13) op het lijkje, dat hij aan vader Dinkla overdraagt. Die wil de jonge Fimme nota bene een ‘vindersloon’ betalen van twee rijksdaalders. Deze episode wordt nog generaties lang doorverteld, weet Fimmes kleindochter Sjirrie (74): ‘Dat was toch wat, met de kindertjes van Dinkla’.

De volharding van de makers wordt beloond als zij ook de laatste nazaat van Dinkla zelf weten op te sporen (hij hertrouwde en kreeg weer kinderen). Gevraagd wat kleindochter Anje (71) tegen haar opa zou willen zeggen, als ze nu nog de kans had, antwoordt ze: ‘Je hebt een lieve vader voor me achtergelaten’. Een kille luisteraar die daar niet door wordt geroerd.

Lees hier het volledige artikel

Podcast titel: Het wrakke water

Aflevering titel: #2 - Het drama van Dinkla en de Drie Gebroeders

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Het wrakke water

#2 - Het drama van Dinkla en de Drie Gebroeders

Aantal afleveringen:
4
Host:
Jon Hille en Yftinus van Popta
Publicatiedatum:
15/04/2022
Uitgever:
Hi-Level Media
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via