Direct naar de content

Stoken in een moeizame gasrelatie

Studio Energie

Welke spannende details werden besproken tijdens een lunch met Vladimir Poetin in de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, in 2005? Oud-Gasunie-CEO Marcel Kramer was erbij en doet in deze aflevering van Studio Energie het nodige uit de doeken, vanaf min. 20. “Het was indrukwekkend op zich; er gingen aardig wat details over de tafel, zonder dat er uitgebreide notities lagen. Ook de energiesector zat daar vol bij aan tafel.”

Kramer was tussen 2005 en 2010 CEO van Gasunie. Hij tekende in Moskou het contract voor Nord Stream 1, werd later CEO van gaspijpleiding South Stream en is nu president van het Energy Delta Institute. In Studio Energie spreekt Remco de Boer hem over de totstandkoming van onze gasrelatie met de Russen en de ontwikkeling daarvan in de afgelopen jaren.

Als het aan de Europese Commissie ligt komt die relatie zo snel mogelijk, maar zéker voor 2030 – ten einde. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want de gasrelatie tussen Rusland en West-Europa heeft al een vrij lange geschiedenis. En Nederland wilde destijds maar wat graag de spil worden in de West-Europese gasrotonde.

Podcast titel: Studio Energie

Aflevering titel: Marcel Kramer (oud-ceo Gasunie) over hoe onze gas-relatie met de Russen zich ontwikkelde

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Studio Energie

Marcel Kramer (oud-ceo Gasunie) over hoe onze gas-relatie met de Russen zich ontwikkelde

Aantal afleveringen:
240
Host:
Remco de Boer
Publicatiedatum:
15/03/2022
Uitgever:
Studio Energie
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via