Direct naar de content

Nooit meer terug naar het oude normaal? Stap uit die routine!

Het Financieele Dagblad

De coronapandemie heeft een beweging nieuw leven ingeblazen die wereldwijd steeds meer impact heeft op de arbeidsmarkt: ‘antiwerk’. Massaal zegden mensen hun stressvolle baan op, om vooral niet in de oude werksleur terug te vallen. Kan dat allemaal wel, in een tijd van forse personeelstekorten?

De situatie verschilt wel flink van land tot land, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen in deze aflevering van de FD-podcast De week voorbij. “In Amerika zie je echt een mobilisatie van antikrachten tegen werk: het is verwerpelijk, het is verkeerd en je moet er niet aan meedoen. Die sfeer hebben we in Nederland nog niet gezien. Wíj hechten dan weer heel veel waarde aan vrije tijd en andere activiteiten dan werk.”

Misplaatst en onetisch?

In de VS zegden sinds begin 2021 maandelijks miljoenen mensen hun stressvolle baan op. Daar wordt het the great resignition genoemd. In China is de lying flat-beweging hot and happening. En bij ons kiezen steeds meer mensen ervoor om parttime te gaan werken. Filosoof Sebastien Valkenberg noemt de antiwerk-beweging ‘misplaatst en onethisch’. “De klachten waarop antiwerk een oplossing zou bieden, hoorde je tien jaar geleden al in de onthaastingsliteratuur.”

Het oude normaal achter je laten, dat gaat zeker niet vanzelf. Tijdens de pandemie leek het erop dat ingeslepen werkpatronen voorgoed zouden veranderen. Maar nu iedereen weer naar zijn werk kan en mag, staan de agenda’s al snel weer in ‘standje burnout’. Om écht andere prioriteiten te stellen en anders te leven zijn daarom rigoureuzere maatregelen nodig, stellen ervaringsdeskundigen.

Andere ideeën laten opkomen

Trossen los en er even helemaal uitbreken, besloot journalist Wouter van Noort. Geïnspireerd door het taoïsme en onder het motto ‘komt wat komen gaat’ trok hij de wijde wereld in. “Niet altijd beheersen wat er op je af komt, maar erin meegaan en proberen in een soort flow te raken. Het zal echt niet alleen maar leuk, romantisch en comfortabel zijn, maar wie weet welke andere ideeën dan opkomen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.”

Oud-Triodosbankier Robbert Vesseur besloot tien jaar geleden al om definitief te stoppen met werken voor geld. Hij is ervan overtuigd dat hij de juiste manier van leven heeft gevonden, ver weg van de ‘vertrouwde’ wereld van concurrentie, schuld en schaarste. “Het systeem is mijns inziens failliet gegaan in 2008. Krapte op de arbeidsmarkt? Daar ben ik totaal niet mee bezig. Voor mij is het alleen maar een teken dat het huidige systeem aan zijn einde is. Dus ik ben totaal niet meer bezig met problemen van het oude systeem.”

Podcast titel: FD De week voorbij

Aflevering titel: Antiwerk - misplaatst of onze redding?

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

FD De week voorbij

Antiwerk - misplaatst of onze redding?

Aantal afleveringen:
7
Host:
Elfanie toe Laer
Publicatiedatum:
20/08/2022
Uitgever:
Het Financieele Dagblad
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via