Direct naar de content

De Zuidas, de grootste probleemwijk van Nederland

de Volkskrant

Alles wat macht heeft moet je wantrouwen. Een prikkelend inzicht van rechtsfilosoof Dorien Pessers, in de podcast Stuurloos, met Kustaw Bessems. De toeslagenaffaire is een logisch gevolg is van een overheid die te veel zijn gang kon gaan. Tegenkracht is nodig, ook tegen de perverse prikkels van de Zuidas, “de grootste probleemwijk van Nederland”. Het goede nieuws: we leven in een land waar nog altijd ruimte is voor een gezond tegengeluid.

Het wantrouwen tegen de staat is zelfs georganiseerd, bijvoorbeeld in de trias politica, het kiesrecht en de persvrijheid. De (bestuurs)rechter speelt daarin een belangrijke rol. Die heeft goede wetten en regels nodig, maar het is ingewikkelder dan alleen maar ‘regels zijn regels’, betoogt Pessers. “De bestuursrechter werd wel ‘den raadsman van den arbeider’ genoemd, om rechtsbescherming te bieden als er ongelijke partijen waren.”

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire, de gasellende in Groningen, het warrige stikstofbeleid: allemaal gevolgen van een zwalkende overheid. In de politiek ziet Pessers daarom het liefst zo min mogelijk ‘onnozelaars’. “Een politicus moet niet naïef zijn en weten dat de wereld nooit helemaal uit zichzelf mooi en prachtig wordt. Je moet altijd op je hoede zijn, om bij te kunnen sturen.”

Podcast titel: Stuurloos

Aflevering titel: Thuis mag je een pervers mens zijn, maar buiten ben je burger

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Stuurloos

Thuis mag je een pervers mens zijn, maar buiten ben je burger

Aantal afleveringen:
14
Host:
Kustaw Bessems
Publicatiedatum:
16/10/2022
Uitgever:
de Volkskrant
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via