
De Zuidas, de grootste probleemwijk van Nederland
Alles wat macht heeft moet je wantrouwen. Een prikkelend inzicht van rechtsfilosoof Dorien Pessers, in de podcast Stuurloos, met Kustaw Bessems. De toeslagenaffaire is een logisch gevolg is van een overheid die te veel zijn gang kon gaan. Tegenkracht is nodig, ook tegen de perverse prikkels van de Zuidas, “de grootste probleemwijk van Nederland”. Het goede nieuws: we leven in een land waar nog altijd ruimte is voor een gezond tegengeluid.
Het wantrouwen tegen de staat is zelfs georganiseerd, bijvoorbeeld in de trias politica, het kiesrecht en de persvrijheid. De (bestuurs)rechter speelt daarin een belangrijke rol. Die heeft goede wetten en regels nodig, maar het is ingewikkelder dan alleen maar ‘regels zijn regels’, betoogt Pessers. “De bestuursrechter werd wel ‘den raadsman van den arbeider’ genoemd, om rechtsbescherming te bieden als er ongelijke partijen waren.”
Toeslagenaffaire
De toeslagenaffaire, de gasellende in Groningen, het warrige stikstofbeleid: allemaal gevolgen van een zwalkende overheid. In de politiek ziet Pessers daarom het liefst zo min mogelijk ‘onnozelaars’. “Een politicus moet niet naïef zijn en weten dat de wereld nooit helemaal uit zichzelf mooi en prachtig wordt. Je moet altijd op je hoede zijn, om bij te kunnen sturen.”

Podcast titel: Stuurloos
Aflevering titel: Thuis mag je een pervers mens zijn, maar buiten ben je burger
Meer podcast details
Aanbevolen door Thijs van Listn
Podcastcurator