Direct naar de content

Draadloze technologie met een lijntje naar de toekomst

The Verge

Het Open Radio Access Network (O-RAN) belooft een radicaal nieuwe draadloze toekomst in te luiden. Althans: als het aan Rakuten Mobile-CEO Tareq Amin ligt. Hij voert ons in deze uitgebreide aflevering van de podcast Decoder uitvoerig mee in de draadloze toekomst die hij voor ogen heeft. Daarin worden hardware en software definitief uit elkaar getrokken.


Hoe krijg je het voor elkaar om O-RAN tot een succes te maken in een conservatieve wereld als de mobiele industrie, die zijn handen liever niet brandt aan technologieën die hun nut nog niet bewezen hebben? Rakuten Mobile is een draadloze provider in Japan. Het is net gelanceerd in 2020. Het is ook ‘s werelds eerste ORAN-netwerk en Tareq Amin heeft dit hele concept in feite tot stand gebracht.


Amins ultieme droom is het creëren van een volledig autonoom netwerk, dat in staat is om zelfstandig te functioneren zonder menselijke inmenging. “Dat is de grote reis van mobiele netwerken. Het wijkt zo af van wat we tot nu toe deden en ik raakte geobsedeerd door dit idee. Na vier jaar keihard trekken aan een steeds groter ecosysteem, raakten mensen enthousiast over een concept dat vier jaar geleden nog niet bestond.”


In 2019 sloot de regering-Trump een deal die T-Mobile in staat stelde het Amerikaanse telecombedrijf Sprint te kopen. In ruil daarvoor moest de Duitse Telecomreus helpen bij het opzetten van een nieuw 5G-netwerk, mét behoud van concurrentie op de mobiele markt. Ten minste vier draadloze providers moesten overeind worden gehouden. Inmiddels begint het netwerk van de grond te komen, via DISH Network Corporation.


Disclaimer: Veel jargon!

Er zit, mede door het onderwerp én de lengte veel jargon in deze aflevering. Zo zul je Amin vaak horen over greenfield, wat zoveel betekent als: op basis van nieuwe technologie vanaf nul een nieuw netwerk bouwen.


– Spreekt Amin van CAPEX, dan betreft dat de kapitaaluitgaven: hoeveel geld geeft een provider uit aan het opbouwen en onderhouden van zijn netwerk?

– Met ‘cloud’ doelt Amin op datacenters en ‘edge’ is het deel van het netwerk dat zich het dichtst bij de gebruiker bevindt: zendmasten en de apparaten die ze verbinden.

– ‘OSS’ staat voor Operation Sub Systems – de software die op alle netwerk-hardware draait.

– ‘Latency’ (latentie) is de vertraging tussen het overzetten van gegevens; hoe lager de latentie, hoe sneller het netwerk aanvoelt.

– Nieuwere telefoons en netwerken ondersteunen het zogenaamde eSIM, waarmee je een telefoon bij een netwerk kunt authentiseren en virtueel, met één druk op je scherm, van provider kunt wisselen.

– 5G-netwerken gebruiken een radiotechnologie genaamd Massive Mimo, wat staat voor multiple input, multiple output. Die maakt het mogelijk meerdere datasignalen tegelijk te verzenden en ontvangen.

– Ten slotte heeft Amin het over grote en kleine cellen. Grote cellen zijn de traditionele zendmasten en kleine cellen zijn precies wat ze suggereren: kleinere toegangspunten, die je een betere dekking kunnen bieden in een drukkere omgeving als een stad.

Podcast titel: Decoder with Nilay Patel

Aflevering titel: The risky new way of building mobile broadband networks

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Decoder with Nilay Patel

The risky new way of building mobile broadband networks

Aantal afleveringen:
643
Host:
Nilay Patel
Publicatiedatum:
09/08/2022
Uitgever:
The Verge
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via