Direct naar de content

Een frisse wind door blockchainland

BNR

Op Devconnect, de cryptoconference die in april plaatsvond in de Amsterdamse Beurs van Berlage, heerste een totaal andere sfeer dan in de hoogtijdagen van de ICO’s in 2017 en 2018. Fintech blijft een belangrijk onderdeel, maar het is veel breder geworden, constateren Marloes Pomp, adviseur bij de Dutch Blockchain Coalition, en journalist Krijn Soeteman. “Het was een beetje het Wilde Westen, maar dat idee heb ik helemaal niet meer.”

Al vijftien jaar geeft Pomp training aan topambtenaren op het gebied van nieuwe technologie. Haar gloedvolle betoog over het democratische gehalte van decentrale technologie bleek in 2013 aan dovemansoren gericht. De koppeling met een nieuwe manier om het financiële stelsel op te tuigen werd simpelweg niet begrepen. Sterker: Pomp kreeg het verzoek om dit element uit haar trainingen te halen.

In 2014 besloot ze daarom maar te starten met kleinschalige pilots om te leren wat de technologie precies behelst. Dat mondde uit tot 35 blockchainpilots binnen de overheid. Júist het decentrale gehalte van de technologie sluit volgens Pomp naadloos aan bij een overheid die zijn mond vol heeft van burgerparticipatie en andere concepten om de mensen mee te laten doen. “Ik vind nog steeds dat decentrale technologie heel erg past bij een democratie. Europa moet volop de vlucht naar voren nemen om dit te omarmen.”

Podcast titel: Cryptocast | BNR

Aflevering titel: 217 B: Hoe bereiden we Nederland voor op een decentrale toekomst?

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Expert

Over de podcast

Cryptocast | BNR

217 B: Hoe bereiden we Nederland voor op een decentrale toekomst?

Aantal afleveringen:
270
Host:
Herbert Blankesteijn
Publicatiedatum:
26/04/2022
Uitgever:
BNR
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via