Direct naar de content

Eigenbelang als smeermiddel voor onze economie? | Tip Bernard Hammelburg

Hoe zou Adam Smith aankijken tegen de manier waarop ‘zijn’ kapitalistische systeem vorm heeft gekregen? Stephen J. Dubner bespreekt het met zijn gasten in Freakonomics. Na deze aflevering vraag je je bijna af: waar is Adam Smith als je hem nodig hebt? Veel actuele vraagstukken raken aan de ideeën en gedachten van Smith, volgens velen de grondlegger van het klassieke liberalisme en – avant la lettre – het kapitalisme.

Adam Smith en de economie van nu

Eigenlijk wil je vooral nóg meer weten: onder welke omstandigheden is economische groei heilig? Hoe groot moet de rol van de overheid zijn? Smiths afschuw over armoede en slavernij líjken lastig te rijmen met zijn voorkeur voor kapitalisme. Verlangen we in deze verwarrende tijden niet naar een Adam Smith die orde kan scheppen in onze complexe economie, met haar onnavolgbare rentebeleid, cryptovaluta en privatisering?

Collectief vs. individu

Het collectief belang en individuele ambities, voor Smith waren die niet per se tegenstrijdig. Alleen al die benadering is voer voor een diepere analyse. BNR’s buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is warm pleitbezorger van de Freakonomics Radio-podcast. “Deze podcast loopt al heel lang en geeft op heel originele wijze inzicht in de werking van de economie, en hoe ook in dat domein alles wordt geframed.”

Zoek je meer podcasts voor professionals over economie? Je vindt ze hier

Podcast titel: Freakonomics Radio

Aflevering titel: 527. Can Adam Smith Fix Our Economy?

Meer podcast details

Aanbevolen door Bernard Hammelburg

Bernard Hammelburg is buitenlandcommentator, columnist en presentator bij BNR Nieuwsradio en columnist bij het Financieele Dagblad en tv-producent. Hammelburg verdeelt zijn tijd tussen zijn standplaatsen New York en Amsterdam.

Over de podcast

Freakonomics Radio

527. Can Adam Smith Fix Our Economy?

Aantal afleveringen:
671
Host:
Stephen J. Dubner
Publicatiedatum:
22/12/2022
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via