Direct naar de content

Elke corporate heeft een klimaatactivist nodig

BNNVARA

Een bezet Duits dorp, soep en verf op museumstukken en een activist vastgelijmd aan een talkshowtafel: de schreeuw om een duurzamere manier van leven wordt steeds luider. Ook het bedrijfsleven kan een grote rol spelen in het tegengaan van klimaatverandering, maar dat is niet zomaar geregeld. In de zesde aflevering van podcastreeks De Ommezwaai spreekt journalist Sander Heijne met gedragswetenschapper Reint Jan Renes, adviseur in leiderschap Marilieke Engbers en journalist Jeroen Smit over wat leiders van zulke bedrijven kan bewegen tot een groenere bedrijfsvoering.  

Om een beeld te schetsen van hoe groot de invloed van het bedrijfsleven op de energietransitie kan zijn: slechts 34 multinationals in onze economie zijn verantwoordelijk voor maar liefst 80 procent van alle uitstoot van broeikasgassen door bedrijven. Als die bedrijven dus andere, groenere keuzes maken zou dat een significante invloed hebben op de klimaatverandering. Het slechte nieuws is dat de bestuurders van deze bedrijven vaak geen besef hebben van hun macht en wat ze daarmee teweeg kunnen brengen. Daar komt ook nog eens bij dat onze economie veel te veel vasthoudt aan de oude status quo. Zolang we vast blijven zitten in die tunnelvisie, met alle blinde vlekken in het oude denken van dien, verandert er weinig tot niets.  

Best een pessimistische gedachte, zou je misschien denken. Maar volgens Heijne gloort er hoop. “Verandering begint met iemand die z’n vinger durft op te steken en iets durft aan te kaarten.” Het oude denken moet dus ter discussie worden gesteld. In deze podcast hoor je hoe het opsteken van je vinger dé aanzet kan zijn tot het maken van groene keuzes. 

Podcast titel: De Ommezwaai

Aflevering titel: De grootste uitdaging: hoe nu verder?

Meer podcast details

Aanbevolen door Fabiënne van Listn

Over de podcast

De Ommezwaai

De grootste uitdaging: hoe nu verder?

Aantal afleveringen:
7
Host:
NPO Radio 1
Publicatiedatum:
28/11/2022
Uitgever:
BNNVARA
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via