Direct naar de content

Er hangt vergroening in de lucht (maar kunnen we erbij?)

BBC World Service

Vliegen is tegenwoordig zó goedkoop dat duurzame alternatieven voor veel mensen nauwelijks een optie zijn. Ze zijn er wel degelijk, en ook de luchtvaart zélf kan nog flink vergroenen. Deze aflevering van BBC’s The Climate Question maakt je een stuk wijzer over de mogelijkheden voor veel duurzamer vervoer, over land, over zee en door de lucht.

De luchtvaart is verantwoordelijk voor 2 tot 5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. En de afgelopen twintig jaar zijn eigenlijk alle emissie-doelstellingen in rook opgegaan. Wekelijks verschijnt er wel een rapport om de uitstoot te beperken, maar keer op keer zonder directe gevolgen. Het zal ook nog even duren voordat alternatieve, duurzame brandstoffen voldoende beschikbaar zijn.

Duurzame brandstof als dé gamechanger

Sebastian Mikosz, vicepresident van de IATA, ziet in duurzame vliegtuigbrandstoffen dé gamechanger voor een schonere luchtvaart. Die kunnen de CO2-uitstoot met 80 procent beperken. Helaas: het aanbod is nu nog beperkt en de prijzen nog sky high. Het is volgens Mikosz een illusie dat de luchtvaartindustrie dat in zijn eentje kan oplossen. “We hebben overheden nodig om de productie en distributie van deze brandstoffen te stimuleren.”

Klimaatadviseur Souparna Lahiri ziet een perverse prikkel in de emissiehandel die de laatste jaren mondiaal tot stand is gekomen. “Het idee is om de koolstofuitstoot op het zuidelijk halfrond te beperken. Dat is goedkoper dan op het noordelijk halfrond. Maar op die manier kunnen landen op het noordelijk halfrond ongestraft blijven uitstoten en zo profiteren van de emissiehandel.”

Simpele oplossingen

Intussen liggen pientere oplossingen voor het oprapen. Zeker het Europese luchtruim is nu nog een wirwar van vliegroutes. Met minder omwegen vliegen kan de uitstoot al met 6 tot 10 procent verminderen. En wil je weten welke relatief eenvoudige maatregel zomaar 60 procent aan opwarming kan schelen? Check in op 18:50 min., voor een ijzingwekkend simpele oplossing!

Podcast titel: The Climate Question

Aflevering titel: Can flying ever be climate friendly?

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

The Climate Question

Can flying ever be climate friendly?

Aantal afleveringen:
96
Host:
Neal Razzell en Merlyn Thomas
Publicatiedatum:
25/07/2022
Uitgever:
BBC World Service
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via