Direct naar de content

Grote doelen stellen, een ware bron van inspiratie

Podcast Psycholoog

J.K. Rowling die in een doodgewone treinrit zomaar de ingeving krijgt voor de plot van haar eerste Harry Potter-boek. Albert Einstein bij wie de laatste puzzelstukjes van zijn relativiteitstheorie op hun plaats vallen. Of die thuiskok die ad hoc bedenkt welk driegangenmenu hij zijn bezoek voorschotelt: het is allemaal inspiratie, wereldschokkend of tongstrelend.

Aan die inspiratie gaat vaak een onbewust proces vooraf, weet hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis. Hij vertelt in De Podcast Psycholoog waar die inspiratie vandaan komt. Ben je afhankelijk van een magische bevlieging, óf kun je dat moment van inspiratie oproepen? Dijksterhuis zit boordevol tips. De voornaamste: ga voor het hoogst haalbare. “Hoe sterker je doel is, hoe groter het deel van je hersens dat meedoet om dat doel te bereiken.”

Drie soorten inspiratie

Dijksterhuis onderscheidt drie soorten inspiratie. Om te beginnen: de roeping, waarbij je ineens beseft wat je moet doen. Dan is er nog het eurekamoment, als je opeens een geniaal inzicht krijgt. Ten slotte is er nog de inspiratie die opdoemt als je al middenin een creatief proces zit. In gesprek met psycholoog Marissa van der Sluis hoor je Dijksterhuis bevlogen praten over de vele rituelen, emoties en ideeën die bij inspiratie komen kijken.

Hier vind je alle tips uit onze podcastselectie over carrière en leiderschap

Podcast titel: De Podcast Psycholoog

Aflevering titel: Inspiratie

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

De Podcast Psycholoog

Inspiratie

Aantal afleveringen:
39
Host:
Marissa van der Sluis
Publicatiedatum:
03/10/2022
Uitgever:
Podcast Psycholoog
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via