Direct naar de content

Hebzucht en rentestijging, smeerolie voor inflatie

NPR

De bedrijfswinsten van de laatste maanden suggereren dat de coronacrisis nooit heeft bestaan, terwijl de prijzen omhoog schieten. Over de bestrijding van inflatie doen verschillende theorieën de ronde. Planet Money gaat op zoek naar de gouden formule. En naar de rol van hebzucht en hypotheekrente.

Je kunt maar beter niet precies weten hoe een worst wordt gemaakt. Dat geldt letterlijk voor de prijsstijgingen in de VS, die bij uitstek zicht- en voelbaar zijn in de vleesindustrie. President Joe Biden gebruikte de vleessector zelfs expliciet, toen hij in zijn State of the Union de inflatie en hebzucht van bedrijven aan de kaak stelde. Er zijn maar vier grote vleesverwerkers in de VS, zei hij. “So you pay a hell of a lot more, because there are only four.”

Economische theorie leert dat bij zo’n monopolie van slechts een paar grote bedrijven de prijzen onvermijdelijk stijgen. Maar het is maar de vraag of de hebzucht van bedrijven tijdens de coronapandemie écht zo gestegen is. Supply chain-problemen stuwen de schaarste en de inflatie en prijsafspraken kunnen de inflatie verder stimuleren.

Podcast titel: Planet Money

Aflevering titel: Two inflation Indicators: Corporate greed and mortgage rates

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Planet Money

Two inflation Indicators: Corporate greed and mortgage rates

Aantal afleveringen:
357
Host:
Darian Woods
Publicatiedatum:
24/03/2022
Uitgever:
NPR
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via