Direct naar de content

Het ‘einde van de geschiedenis’ is voor Fukuyama pas het begin

NRC

De wereldberoemde politicoloog Francis Fukuyama ziet de liberale democratie als de ideale en uiteindelijk enige manier om een land te besturen. Hij schreef er ruim dertig jaar geleden al het boek The End of History and the Last Man over, gebaseerd op een tekst van de Duitse filosoof Georg Hegel. In Het Uur van NRC neemt hij je mee in zijn beeld van een ideale wereld. En de bedreigingen van zijn idealen in de weg kunnen staan.

Volgens Fukuyama moet je dit ‘einde van de geschiedenis’ ook niet zien als een Apocalyps, maar als een ‘eindstation’ van de vooruitgang die de wereld de afgelopen eeuwen doormaakte. Want ondanks ernstige ontwrichtingen als de Oekraïne-oorlog ziet Fukuyama genoeg reden voor optimisme.

De Amerikaanse politicoloog zal ook nooit beweren dat de wereldgeschiedenis een rechte lijn omhoog is. Vooruitgang gaat in schokken en daar horen korte periodes van ontwrichting bij. Sterker nog: uiteindelijk ziet hij de liberale democratie zelfs landen ‘veroveren’ die nu nog gebukt gaan onder ondemocratische en repressieve regimes. “Ik kan me niet voorstellen dat een ander systeem duurzamer, gelukkigmakender of economisch succesvoller is.”

Meer podcasts over (internationale) politiek? Vind ze op onze speciale dossierpagina!

Podcast titel: Het Uur

Aflevering titel: Het Uur met politicoloog Francis Fukuyama

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Het Uur

Het Uur met politicoloog Francis Fukuyama

Aantal afleveringen:
7
Host:
Pieter van der Wielen
Publicatiedatum:
08/10/2022
Uitgever:
NRC
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via