Direct naar de content

Het haarscherpe mensbeeld van Jimmy Nelson

Slo Mo

Voor zijn podcast Slo Mo spreekt Mo Gawdat met fotograaf Jimmy Nelson over behoud van erfgoed, de Nederlandse volksaard, de schoonheid van Nelsons foto’s en de liefde voor perfectie. “Van elke foto is er maar één. Om dat unieke moment te pakken is een uitzonderlijke investering nodig. Maar als beloning kom je zeer dicht bij het onderwerp. Dat voelt die ultieme adoratie.”

Nelson fotografeerde zijn hele leven oorspronkelijke culturen. Dat resulteerde in de boeken Before They Pass Away (2013) en Homage to Humanity (2018). In zijn nieuwste boek, Between the Sea and the Sky, toont hij portretten van 20 Nederlandse gemeenschappen in regionale klederdracht, in hun oorspronkelijke omgeving.

Gordijnen en kozijnen

Het resulteerde in de expositie The Last Sentinels in Amsterdam. Een ode aan de Nederlandse openheid en directheid, volgens Nelson: “Als je in Engeland een issue hebt, gaan de gordijnen dicht, geven ze je een kop thee en praten over het weer. In Nederland blijven de gordijnen open, gaan ze in het kozijn zitten met een joint en zeggen: ‘zo is het leven’. Het is een beetje confronterend, maar het is heel duidelijk en ik hou ervan!”

Je hoort een uitgebreid gesprek met Jimmy Nelson over fotografie. Dat heeft iets weg van een conversatie over lekker eten: de basis-ingrediënten zijn verbeelding en een gepassioneerde verteller, maar dan loopt het water je ook in de mond. En dát is precies wat er gebeurt in deze aflevering, waarin niemand minder dan prins Constantijn zorgt voor de broodnodige culturele context, ook bij de opmerkelijke lokale verschillen.

Om toch een beeld te krijgen: hier is de youtubeversie van de podcast

Meer tips over carrière en cultuur vind je hier

Podcast titel: Slo Mo: A Podcast with Mo Gawdat

Aflevering titel: Jimmy Nelson & Prince Constantijn - Finding Fatherland Between the Sea and the Sky

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Slo Mo: A Podcast with Mo Gawdat

Jimmy Nelson & Prince Constantijn - Finding Fatherland Between the Sea and the Sky

Aantal afleveringen:
225
Host:
Mo Gawdat
Publicatiedatum:
24/09/2022
Uitgever:
Slo Mo
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via