Direct naar de content

Hoe de ‘Crypto-Robin Hood’ blunderde met FTX

BNR

Sam Bankman-Fried nam fatale risico’s met cryptomunten van klanten, en loog daar glashard over. Zijn cryptobeurs FTX kreeg het laatste duwtje van Changpeng “CZ” Zhao van rivaal Binance. BNR’s Cryptocast duikt in dit schandaal, met crypto-autoriteiten Bert en Peter Slagter. Wie is Sam Bankman-Fried echt? Hoe ontstond de vete met Binance, die de cryptomarkt aan het wankelen bracht? En hoe nu verder met crypto-exchanges?

Bankman-Fried richtte FTX in 2019 op. En terwijl het bedrijf groeide wierp hij zichzelf op als een soort Robin Hood van de sector. De media slikte zijn imago van succesvolle whizzkid én weldoener voor zoete koek. Als relatieve nieuwkomer op de cryptomarkt startte hij in 2017 het agressieve hedgefonds Alameda Research. Die naam werd gekozen om een Japanse bankrekening te kunnen krijgen.

Deze Cryptocast-aflevering behandelt een serie interessante vragen. Waarom moest Changpeng “CZ” Zhao koste wat kost investeren in FTX? En, ten slotte: was er sprake van voorbedachten rade bij de ineenstorting van FTX, met inmenging van gevestigde partijen en politici? “Die hadden er belang bij om crypto te laten falen en te kunnen claimen: ‘alle crypto is zwendel’. Maar wat de intentie ook geweest is, het was gewoon crimineel.”

Podcast titel: Cryptocast | BNR

Aflevering titel: 246 B: Alles over SBF, Alameda Research en FTX

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Expert

Over de podcast

Cryptocast | BNR

246 B: Alles over SBF, Alameda Research en FTX

Aantal afleveringen:
353
Host:
BNR Nieuwsradio
Publicatiedatum:
15/11/2022
Uitgever:
BNR
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via