Direct naar de content

Hoe het rumoerige 18e-eeuwse Jena nu nog nagalmt

Deze aflevering van Betrouwbare Bronnen begint in Jena, een kleine universiteitsstad in Sachsen. Tussen 1785 en 1805 knokten dichters en denkers, jonge wilden en oude wijzen daar met elkaar over ideeën, politiek en wetenschap en grootse dromen van vrijheid en democratie. Andrea Wulf schreef ‘Rebelse Genieën’ over deze ‘eerste romantici’.

Jaap Jansen en PG Kroeger praten met Wulf over de effecten die deze woelige jaren ook nog altijd hebben op onze tijd. En dat voor een heel klein universiteitsstadje, op maar vijftien kilometer van het veel bekendere Weimar. Maar wel een stadje dat ruim 200 jaar geleden al barstte van het jonge talent dat je zo kunt plaatsen in een hedendaags studentencafé of politiek debat.

Waarom we er zijn en wie we zijn

Ook Andrea Wulf besloot naar Jena te trekken werd aangetrokken door de sfeer van rebellie en revolutie. Ze wilde deze groep tegendraadse denkers en dichters in een historische context plaatsen. “Ze veranderden de manier waarop we over onszelf, de wereld en de natuur denken. En ik ben geïnteresseerd in geschiedenis omdat ik wil begrijpen waarom we er zijn en wie we zijn. Waarom zijn we zo geobsedeerd met onszelf?”

Zoek je meer podcasts over duurzaamheid en economie? Kijk dan hier

Podcast titel: Betrouwbare Bronnen

Aflevering titel: 305 - Andrea Wulf, Hoe rebelse genieën twee eeuwen later nog ons denken, cultuur en politiek beïnvloeden

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Betrouwbare Bronnen

305 - Andrea Wulf, Hoe rebelse genieën twee eeuwen later nog ons denken, cultuur en politiek beïnvloeden

Aantal afleveringen:
313
Host:
Jaap Jansen - Dag en Nacht Media
Publicatiedatum:
09/11/2022
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via