Direct naar de content

Zo houden we Nederland ook in 2122 leefbaar en droog

BNR

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra is nu al nadrukkelijk bezig met het Nederland van 2122. Over een eeuw is het nóg belangrijker om Nederland leefbaar, bewoonbaar en werkbaar te hebben. Aan optimisme geen gebrek. “Over honderd jaar hebben we heel veel van de problemen van nu echt opgelost. Ik geloof erin dat we in de toekomst steeds meer samen met het water gaan leven.”

Als Rijksbouwmeester kan Veenstra een onafhankelijker positie innemen dan bijvoorbeeld de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. Daardoor kan hij sneller handelen en ‘los komen’ van het lopende beleid. Zeker met de beperkte ruimte die Nederland nou eenmaal heeft zijn rigoureuze keuzes nodig. Die worden overigens door lang niet iedereen met gejuich ontvangen.

Veenstra vertelt hoe je processen kunt en moet verbeteren. Het begint wat hem betreft met de juiste mensen op de juiste plaats. Het voorbeeld van het Groningse aardbevingsgebied ligt voor het oprapen. De manier waarop processen daar zijn ingericht miskent volgens hem de belangen van de gedupeerden. Een centralere rol voor ruimtelijke ontwerpers zou al enorm helpen om écht te bouwen aan een leefbaar Nederland.

Klik hier voor meer podcasts over economie

Podcast titel: BNR's Big Five | BNR

Aflevering titel: Duurzaam bouwen | Francesco Veenstra

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

BNR's Big Five | BNR

Duurzaam bouwen | Francesco Veenstra

Aantal afleveringen:
550
Host:
Diana Matroos
Publicatiedatum:
16/11/2022
Uitgever:
BNR
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via