Direct naar de content

Hoe IKEA balanceert tussen massaproductie en duurzaamheid

LinkedIn

IKEA kennen we als het bedrijf van de inbussleutels, de Billy-kast en de gehaktballen. Als toonaangevend woonretailer, maar vooral als miljardenbedrijf, wil IKEA een prominentere positie innemen als het gaat om duurzaamheid.

Jesper Brodin, topman van Ingka, geeft in This is Working een mooi kijkje in de keuken van het Zweedse concern. Ingka is de eigenaar van de IKEA Groep en heeft het overgrote deel van de winkels van IKEA in handen. Statutair is het gevestigd in Leiden, waar Brodin officieel dan ook kantoor houdt.

LinkedIn-hoofdredacteur en host van de podcast Daniel Roth spreekt met Brodin over de koers van het bedrijf, in tijden die beheerst werden en worden door een pandemie, een oorlog op Europese bodem, een energiecrisis en stijgende consumentenprijzen. Niet te vergeten het klimaatprobleem. Factoren die IKEA allemaal raken. Juist deze week maakt het bedrijf bekend de ‘carbon footprint’ fors te hebben verlaagd. In 2030 in wil het bedrijf volledig circulair en klimaatpositief zijn.

Interessant hier zijn de inspanningen op het gebied van recycling van matrassen waar Brodin over vertelt. Niet alleen van eigen makelij, maar ook die van concurrerende merken. Ook dit legt de Zweden geen windeieren.

Roth weet goed om te gaan met een topman als Brodin, wat resulteert in een amicaal gesprek tussen beide heren. De ervaringen uit eerdere gesprekken met Bill Gates, Richard Branson en Toto Wolf en de ceo’s van Patagonia, Lego of zijn eigen werkgever LinkedIn zijn hoorbaar. Maar dat maakt het geheel niet minder interessant.

IKEA kennen we van de inbussleutels, de Billy-kast en de Zweedse gehaktballen. Als toonaangevend woonretailer, maar vooral als miljardenbedrijf, wil IKEA een prominentere positie innemen op het gebied van duurzaamheid.

IKEA kennen we als het bedrijf van de inbussleutels, de Billy-kast en de gehaktballen. Als toonaangevend woonretailer, maar vooral als miljardenbedrijf, wil IKEA een prominentere positie innemen als het gaat om duurzaamheid.

Podcast titel: This Is Working with Daniel Roth

Aflevering titel: IKEA CEO Jesper Brodin on building in exceptional times

Meer podcast details

Aanbevolen door Jorn van Listn

Over de podcast

This Is Working with Daniel Roth

IKEA CEO Jesper Brodin on building in exceptional times

Aantal afleveringen:
63
Host:
LinkedIn
Publicatiedatum:
29/09/2022
Uitgever:
LinkedIn
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via