Direct naar de content

Hoe loods je de Rotterdamse haven naar een welvarende toekomst?

BNR

Allard Castelein strijdt voor een duurzamere en innovatievere haven, die in 2050 nog niets aan relevantie heeft ingeboet. In BNR’s Wij in de Toekomst loodst de CEO van Havenbedrijf Rotterdam N.V. onze hosts Jörgen Raymann en Benito Doelwijt door verleden, heden en toekomst van de Rotterdamse haven. Nu actueler dan ooit, met de Wereldhavendagen voor de deur – van 2 t/m 4 september.

Castelein wil dolgraag ook het mkb in de Rotterdamse regio betrekken bij de uitdagingen waar de haven voor staat. “ik zie dat de multinationals mee willen spelen en de mkb-gerelateerde bedrijven nog wat defensiever en terughoudender zijn. Ik ben ontzettend onder de indruk van het Rotterdamse mkb. De kracht die zij collectief ontsluiten is fantastisch. Wij willen graag helpen om daar nog meer betrokkenheid bij te zien.”

Uitdagingen en bedreigingen

Wie waren de inspiratiebronnen en wat zijn de persoonlijke en bredere ambities van Allard Castelein, al acht jaar CEO van Havenbedrijf Rotterdam N.V.? Hoe krijgt hij ‘zijn’ medewerkers en de politiek mee in de uitdagingen van de toekomst? De haven kent voldoende bedreigingen, zoals buitenlandse concurrentie en cyber- en drugscriminaliteit. “Daar word je niet vrolijk van, maar je ontkomt er niet aan.”

Het is belangrijk om je op de toekomst te richten, maar daarbij mag je de uitdagingen van nu niet uit het oog verliezen, waarschuwt Castelein. “Je kunt toekomstige verandering alleen betalen als je het vandaag verdient. We praten veel over verandering. Dat is de natuur van de mens. Maar we besteden evenveel aandacht aan de huidige afhandeling, gang van zaken op de hoogst mogelijke kwaliteit en serviceniveau.”

Energietransitie en digitalisering

Groot, groter, grootst: Castelein geeft leiding aan een van de grootste, maar vooral ook één van de meest innovatieve zeehavens ter wereld. 385.000 banen ‘hangen’ nu aan het havencomplex en het is zaak om de uitdagingen van energietransitie en digitalisering aan te grijpen als kansen, zegt hij. Mondiale, wereldleidende bedrijven moeten zich blijven vestigen om een logistieke hotspot van betekenis te blijven.

Meer dan tien écht leidende havens in de wereld kan Castelein op dit moment niet opnoemen. En gelukkig is Rotterdam er een van. Op het gebied van duurzaamheid, investeren in nieuw talent en innovatie staat Rotterdam echt vooraan. “Dit klinkt echt ongelofelijk verwend en verwaand, maar ik zou durven zeggen dat wij met het breedste palet, en het grootste portfolio van veranderingen bezig zijn van allemaal.”

Podcast titel: Wij in de toekomst

Aflevering titel: Wie werkt er in 2050 in de haven van Rotterdam?

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Wij in de toekomst

Wie werkt er in 2050 in de haven van Rotterdam?

Aantal afleveringen:
16
Host:
Jörgen Raymann en Benito Doelwijt
Publicatiedatum:
23/10/2020
Uitgever:
BNR
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via