Direct naar de content

Jouw rekening iets leger, die van de maker wat voller?

BNR

Wat als we vanaf morgen voor alles de echte prijs gaan betalen, inclusief verborgen maatschappelijke kosten? Veel consumenten zijn bereid om meer te betalen voor producten die duurzamer zijn. Maar hoe bepaal je de schade van producten en de ‘true price’ die je zou moeten betalen voor je dagelijkse boodschappen? Die vraag staat centraal in deze aflevering van BNR De Nieuwe Wereld.

Kan ‘true pricing’ bijvoorbeeld ook een uitweg bieden uit de stikstofcrisis? Michel Scholte, oprichter en directeur van True Price en van het Impact Institute, noemt het voorbeeld van havermelk versus koemelk. “Als je havermelk zou beprijzen op de maatschappelijke en milieukosten, trekken de prijzen wat recht ten opzichte van de koemelk. Dan is havermelk opeens veel competitiever.”

Econoom Wouter Botzen ziet een overproductie en -consumptie van producten die te veel CO2 uitstoten. “Als je CO2 bij de bron beprijst, zal er schoner geproduceerd worden. En consumenten zijn dan minder geneigd om vervuilende producten te kopen.” Veel externe effecten, zoals klimaatverandering, zijn op dit moment nog niet meegerekend in de productprijs.

Podcast titel: De Nieuwe Wereld | BNR

Aflevering titel: Wat als we de echte prijs gaan betalen?

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Expert

Over de podcast

De Nieuwe Wereld | BNR

Wat als we de echte prijs gaan betalen?

Aantal afleveringen:
35
Host:
Annette van Soest
Publicatiedatum:
12/07/2022
Uitgever:
BNR
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via