Direct naar de content

Maken managers de zorg ziek?

Tegenlicht

Een verstikkende managementcultuur heeft de zorg in zijn greep, stelt zorgondernemer Jos de Blok in de Tegenlicht Podcast. Hij wil daarom de overkill aan managers beperken. Belangrijkste vijand: het marktdenken dat sinds de jaren ’90 dominant is. Daardoor werd voorkomen minder lucratief dan genezen. “Zorg is vooral productie geworden. We moeten het vakmanschap en beroepsethiek weer als uitgangspunt nemen.”

De zorg wordt onbetaalbaar, is de kreet die je steeds vaker hoort nu we steeds meer vergrijzen. Het kan zomaar de volgende crisis zijn, maar dat is volgens De Blok echt niet nodig. “We zijn als maatschappij steeds meer gaan managen in plaats van na te denken over wat ons te wachten staat. Helaas is deze situatie het gevolg van een langdurig proces. We zitten daardoor in een fuik waar je niet zomaar uitkomt.”

Toch is het echt mogelijk om dit doorgeslagen systeemdenken in de zorg de nek om te draaien, zegt De Blok, in dit verhelderende gesprek met podcasthost Roland Duong. Volgens de zorgondernemer is het tij zelfs al aan het keren. Logisch, want: “Je kunt met minder mensen hetzelfde doen, maar dan beter en effectiever. Resultaat: jet werkplezier groeit en ook de flexibiliteit om mensen in te zetten neemt toe.”

Lees hier al onze podcasttips over Ondernemen

Podcast titel: Tegenlicht Podcast

Aflevering titel: Jos de Blok: we kunnen vergrijzing alleen aanpakken als we een einde maken aan de managementcultuur

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Tegenlicht Podcast

Jos de Blok: we kunnen vergrijzing alleen aanpakken als we een einde maken aan de managementcultuur

Aantal afleveringen:
116
Host:
Roland Duong
Publicatiedatum:
30/09/2022
Uitgever:
Tegenlicht
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via