Direct naar de content

Marshallplan uit de mottenballen?

Dag en Nacht Media

Gedesillusioneerd keerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall begin 1947 terug uit Moskou. Afspraken met Stalin over de toekomst van na-oorlogs Europa konden de prullenbak in. En de Sovjetlegers onderdrukten met steeds hardere repressie voorzichtige pogingen tot democratie in Oost-Europa en de Sovjet-Unie zelf had net een reusachtige hongersnood achter de rug waarbij miljoenen mensen waren omgekomen.

De wederopbouw aan de overkant van de oceaan baarde Marshall én president Harry S. Truman grote zorgen. Zonder aankondiging vooraf greep Marshall een bijeenkomst op Harvard University ter gelegenheid van zijn eredoctoraat aan om een ‘plannetje’ te lanceren. Het werd een historische toespraak, met een uitkomst waar Europa de Amerikanen nog altijd dankbaar is.

Pas daags na Marshalls ogenschijnlijke niemendalletje op Harvard, bij het uittikken van de ministeriële speech, kwam de ware impact aan het licht. De speech was kort en puntig en bevatte de ingrediënten van een immens herstelplan voor Europa. En daarmee werd een vruchtbare kiem gelegd voor de latere Marshallhulp. En Europa, dat kon eindelijk herrijzen uit de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog.

Podcast titel: Betrouwbare Bronnen

Aflevering titel: 273 - Opnieuw actueel: 75 jaar Marshall Plan

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Betrouwbare Bronnen

273 - Opnieuw actueel: 75 jaar Marshall Plan

Aantal afleveringen:
273
Host:
Jaap Jansen
Publicatiedatum:
27/05/2022
Uitgever:
Dag en Nacht Media
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via