Direct naar de content

Natuurlijke experimenten met onnatuurlijke afwijkingen

Freakonomics Radio Network

Nobelprijswinnaar Joshua Angrist legt aan podcasthost Steve Levitt uit waar het vaak mis gaat met de validatie van natuurlijke experimenten. Hij komt met voorbeelden van elektronica in de collegezaal, de Talmoed en de effecten van de Vietnamoorlog op soldaten. Angrist geeft uitleg over (valse) causaliteit in natuurlijke experimenten.

Natuurlijke experimenten zijn volgens Angrist zo interessant omdat ze wetenschappers in staat stellen om iets zinnigs over de wereld te zeggen. Goed natuurlijk experiment vereist gerandomiseerde controlegroepen. Die moeten volledig willekeurig zijn en blijven – en daar gaat het nog wel eens mis: causale verbanden worden ten onrechte gelegd of juist over het hoofd gezien.

‘Instrumental variables’ heet de econometrische methode om deze oneffenheden te corrigeren. Angrist was betrokken bij de ontwikkeling van die methode. “Ik heb het niet uitgevonden. Maar ik behoorde wel tot de groep mensen die de kracht van instrumental variables-methoden zag. Die stelde ons in staat om een hoop interessante causale kwesties op te lossen.”

Podcast titel: People I (Mostly) Admire

Aflevering titel: 70. You Make Me Feel Like a Natural Experiment

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

People I (Mostly) Admire

70. You Make Me Feel Like a Natural Experiment

Aantal afleveringen:
80
Host:
Steve Levitt
Publicatiedatum:
09/04/2022
Uitgever:
Freakonomics Radio Network
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via