Direct naar de content

Ons financiële stelsel: een systeem in crisis?

BNR

Een pensioenstelsel dat het rendement uit de aandelenbeurzen haalt, een haperende huizenmarkt en de enorme populariteit van crypto: we lijken steeds meer overgeleverd aan de grillen van de markt. Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat de samenleving zo in de ban is van de financiële markten? Is het huidige financiële systeem in feite failliet, zoals Arnoud Boot, hoogleraar Financiële Markten van de UvA zegt?

In het tweede seizoen van Het Nieuwe Geld stort Reinjan Prakke zich op de financiële sector. Hij gaat op zoek naar de invloed op de samenleving en onderzoekt hoe ons financiële stelsel in de toekomst kan veranderen. Maar wat ís die financiële sector eigenlijk? Waar zitten de perverse prikkels en hoe kun je voorkomen dat we ons keer op keer aan dezelfde steen blijven stoten?

In de greep van de markten

Als begin 2018 de bitcoinkoers instort, groeien bij Reinjan Prakke de zorgen. Hij merkt dat ook hijzelf volledig in de greep raakt van de financiële markt. Zozeer zelfs dat hij staat te trillen als een rietje op het moment dat hij voor een ingrijpende verkoopbeslissing staat. “Klem, tussen hoop, vrees en hebzucht.”

Vier jaar later overheerst bij hem de schaamte over hoe de emotie het zo kon overnemen van de ratio. Steeds grotere winsten hadden een verslavend effect en de almaar oplopende koersen en virtuele beloftes werkten hypnotiserend. “Ik werd een versie van mezelf die me met terugwerkende kracht het meest tegenstaat.”

Missen van de vermogensboot

Gelikte reclames lokken met name jongeren naar de financiële markten. De stap naar aandelen is steeds laagdrempeliger. En op YouTube prijzen zelfbenoemde finance experts de enorme returns on investment aan die voor eenieder in het verschiet liggen. En vastgoedbeleggers leggen uit hoe je je geld voor jezelf kunt laten werken.

Daardoor dreigt een steeds grotere kloof tussen de vermogende en de minder vermogende helft van de bevolking. Zo dreigt een wereld van winnaars en verliezers te ontstaan, waarin geluk een grote rol speelt. De verliezers lijken steeds minder lijdzaam toe te kijken en de frustratie over het missen van de vermogensboot groeit.

De kansenongelijkheid laat eens te meer zien hoe groot de impact van de financiële sector op de samenleving is. Het roept volgens hoogleraar Arnoud Boot, een van de deskundigen die Prakke in zijn zoektocht raadpleegde, de cruciale vraag op: “Wat zit er in hemelsnaam in het systeem wat het maken van schulden zo makkelijk maakt?” Niet voor niets spreekt Boot van een failliet financieel systeem.

Podcast titel: Het Nieuwe Geld | BNR

Aflevering titel: S2 E1 - In de ban van de financiële markten

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Het Nieuwe Geld | BNR

S2 E1 - In de ban van de financiële markten

Aantal afleveringen:
13
Host:
BNR Nieuwsradio
Publicatiedatum:
09/09/2022
Uitgever:
BNR
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via