Direct naar de content

Rondtrekkend Formule 1-circus vliegt nog zelden uit de bocht

The Dent Podcast

Zandvoort is er weer klaar voor. De onvermijdelijke rechtszaken van milieu- en andere organisaties zijn getrotseerd en niets staat een nieuwe glorieuze editie – na het eclatante succes van vorig jaar – nog in de weg. Maar welke wereld van techniek, diplomatie en vooral business gaat er schuil achter deze razende bolides?

Wie aan Formule 1 denkt, denkt al gauw aan de coureurs, de auto’s, de pitcrews en de dynamiek op en rond het circuit. Je zult er lang niet altijd bij stilstaan dat een beetje een Formule1-team zomaar driehonderd mensen op de loonlijst heeft. Achter dit alles gaat een enorme organisatie schuil die dynamisch leiderschap, strakke uitvoering en strategische visie vereist.

Technologie en wetgeving

Een doorsnee F1-team heeft 300 tot 600 werknemers in dienst en beschikt over een jaarbudget van minstens 50 miljoen dollar. In deze wereld van innovatie, technologie, diplomatie en strategie telt elke milliseconde. Het hele circus reist een groot deel van het jaar stad en land af, worstelend met nieuwe technische uitdagingen en aangescherpte wetgeving.

Het bedrijfsmodel voor F1 is de afgelopen 20 jaar zeker vijf keer ingrijpend veranderd, zegt Gallagher. Vóór 2000 waren het vooral de tabaksfabrikanten die de racesport financierden. Tegenwoordig komt het geld vooral van innovatieve producten, diensten en evenementen.

Ook de technologie waarop de sport vertrouwt wordt elk jaar verder verfijnd. Alles wordt eraan gedaan om de risico’s voor coureurs en andere teamleden tot een minimum te beperken – en toch het karakter van de racesport niet verloren te laten gaan. Wat er allemaal bij de aansturing van zo’n raceteam komt kijken? Luister The Dent Podcast en je staat weer in pole position!

Een zaak van winnen of verliezen

In deze aflevering staat Mark Gallagher centraal. Hij is al ruim dertig jaar een van de senior executives binnen de Formule 1. Ook is hij de auteur van het boek “The Business of Winning” en een veelgevraagd spreker op internationale conferenties.

Host Daniel Priestley spreekt met Gallagher over het opbouwen van een goed presterend team en het communiceren van je visie. Ook bespreken ze alle transformaties door de jaren heen en onmogelijke eisen die het management soms aan de teams stelt.

Een life changing-event, noemt Gallagher het winnen van een Formule 1-race. Het verslaan van de concurrentie is een collectieve teamprestatie, benadrukt hij. “Je verslaat de beste in de business en je hebt tot de volgende race het gevoel dat je de allerbeste van de wereld bent.”

Podcast titel: The Dent Podcast

Aflevering titel: Disruption, Transformation and the Drive for Success: Business Lessons From Formula 1 with Mark Gallagher

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

The Dent Podcast

Disruption, Transformation and the Drive for Success: Business Lessons From Formula 1 with Mark Gallagher

Host:
Daniel Priestley
Uitgever:
The Dent Podcast
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via