Direct naar de content

Zelfs je algoritme is straks made in China

BNR

Algoritmes bepalen steeds meer wat social media jou voorschotelen. En dat is voor sommigen een dystopisch idee. In hoeverre ga je zelf nog over je digitale consumptie? BNR’s Camping Digitaal neemt je mee in de wereld van subtiele algoritmes en de kwetsbaarheid van je data, samen met The Next Web-oprichter Boris Veldhuijzen van Zanten.

De ontwikkeling van social media is ‘even magisch als angstaanjagend’, zegt host Joe van Burik. TikTok lijkt steeds meer de norm te worden in het socialmedialandschap. Grote spelers als Meta en Facebook ‘tiktokificeren’, met een al maar grotere nadruk op korte video’s. Maar die discussie is niet nieuw, zegt Boris Veldhuijzen van Zanten in “De bestaande partijen volgen even wat hot en hip is op dat moment.”

Chinese spionnentool

Meer zorgen maakt Veldhuijzen van Zanten zich over TikTok als Chinese spionnentool. “Het werkt subtiel, maar ik geloof wel dat het een potentiële propagandatool is van de Chinese overheid om data te verzamelen, om trends en sociale bewegingen te voorspellen.” Een thema dat niet de minsten tegenwoordig bezighoudt en waar het laatste woord nog niet lang niet over gezegd is.

Het past volgens Veldhuijzen van Zanten binnen een bredere identiteitscrisis van moderne technologie. “Er was een tijd dat alles digitaal werd en alles anders en beter zou worden als iedereen online is. Nu ís iedereen online en alle bedrijven hebben een CTO. En niet alles is per se beter geworden. We hebben een soort feest achter de rug en nu begint de kater te komen.”

Europese Digital Markets Act

Intussen hebben we te maken met de Europese Digital Markets Act (DMA) van de Europese Commissie. Een superteam moet die wet gaan handhaven, om te voorkomen dat de techreuzen door de mazen van die nieuwe wet heen gaan werken. Veldhuijzen van Zanten is nog niet onder de indruk van de DMA-acties tot nu toe. “Hebben we met zijn allen wel eens kritisch gekeken naar het drama van de cookiewet?”

Of je nou acht of achthonderd mensen moet inschakelen om die wet te handhaven, Veldhuijzen van Zanten ken er weinig zinnigs over zeggen. Hij pleit voor verantwoording achteraf. “Met alle misdrijven word je bestraft nadat je ze hebt begaan. Maar de mededingingswet gaat over een voorspelling. Terwijl in de wet al heel veel dingen geregeld zijn: je mág niet privacy invaden, mensen oplichten of misbruik maken van je macht.”

Podcast titel: Digitaal | BNR

Aflevering titel: 'Camping Digitaal': TikTokificering, een Europees superteam en de identiteitscrisis in tech

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Digitaal | BNR

'Camping Digitaal': TikTokificering, een Europees superteam en de identiteitscrisis in tech

Aantal afleveringen:
324
Host:
Joe van Burik en Ben van der Burg
Publicatiedatum:
03/08/2022
Uitgever:
BNR
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via