Direct naar de content

Tip Arend Jan Boekestijn | Democratie in de VS ná Roe v. Wade

CNN

Na de vernietiging van het Roe v. Wade-vonnis door het Amerikaanse Hooggerechtshof is de grote vraag: wat zijn de juridische en politieke implicaties in een land dat tóch al tot op het bot gepolariseerd is? En daarnaast: hoe verhouden de Amerikaanse abortusrechten zich eigenlijk tot die in andere landen? Fareed Zakaria praat daarover met Emily Bazelon en Margot Sanger-Katz, beiden verbonden aan The New York Times.

Zélf beschouwt Zakaria de uitspraak van het Hooggerechtshof over abortus als een ernstige aantasting van de Amerikaanse democratie. “Dit hof lijkt steeds minder neutraal en oordeelkundig en steeds meer politiek gedreven. Dat ondermijnt het vertrouwen in een gerespecteerd instituut, dat zijn respect in de afgelopen jaren al in rap tempo verloor. We weten dat 6 januari 2021 een verschrikkelijke dag was voor de Amerikaanse democratie. Helaas kunnen we nu nóg twee dagen toevoegen aan die kalender van schaamte.”

Zakaria vergelijkt het huidige besluit van het Hooggerechtshof met de wapenwet en andere controversiële constitutionele dilemma’s. Zonder per se politiek te worden. “De beslissingen van het hof van deze week zijn niet conservatief, ze zijn radicaal. In twee dagen heeft het een fundamenteel recht terzijde geschoven dat Amerikaanse jurisprudentie een halve eeuw lang beschouwde als een grondwettelijk recht.”

Deze podcast werd ons aanbevolen door historicus Arend Jan Boekestijn, zelf maker van de podcasts Boekestijn & De Wijk en Europa Draait Door. Daarnaast kun je hem dagelijks horen in de Oekraïne Update van BNR.

Podcast titel: Fareed Zakaria GPS

Aflevering titel: The post-Roe America

Meer podcast details

Aanbevolen door Arend Jan Boekestijn

Historicus

Arend Jan Boekestijn is een Nederlands historicus en voormalig VVD-Kamerlid. Voor BNR Nieuwsradio maakt hij samen met Rob de Wijk de podcast Boekestijn & De Wijk, voor NPO Radio 1 samen met Tim de Wit de podcast Europa Draait Door.

Over de podcast

Fareed Zakaria GPS

The post-Roe America

Aantal afleveringen:
201
Host:
Fareed Zakaria
Publicatiedatum:
26/06/2022
Uitgever:
CNN
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via