Direct naar de content

Tip Meindert Schut | Big Putin is watching you

The Economist

Noah Sneider, voormalig Rusland-correspondent van The Economist, wilde zelf we; eens ervaren wat de ‘gewone Rus’ op een willekeurige nieuwsdag allemaal voor de kiezen krijgt. Hij dompelde zich daarvoor een dag lang onder in alle denkbare Russische media. Die blijken er een vrij orwelliaanse stijl van volksmennerij op na te houden. De teneur van het Russische nieuws wijkt dan ook extreem af van de berichtgeving in de rest van de wereld.

Alternatieve informatiebronnen zijn wel degelijk voorhanden voor de Russische bevolking. Maar veel Russen slikken de staatspropaganda gewoon voor zoete koek. Het is een soort psychologisch verdedigingsmechanisme geworden: veel mensen krijgen nou eenmaal de kriebels van informatie die buiten hun comfortzone valt.

Misinformatie komt overal voor, maar gaat in Rusland steeds meer gepaard met onderdrukking en geweld. Toch absorberen veel Russen de overheidspropaganda met grote gretigheid – omdat die zo vertrouwd voelt. Dat wil overigens niet zeggen dat Russen massaal in de rij staan om zich voor ‘de goede zaak’ in te zetten. Russische dienstplichtigen proberen op grote schaal hun taak te omzeilen.

In deze aflevering van The Intelligence ook aandacht voor hyperinflatie in Zimbabwe. En voor een man die het niet over zijn hart kon verkrijgen dat Japan een belangrijk deel van zijn verleden zou negeren.

Podcast titel: The Intelligence from The Economist

Aflevering titel: Straight out of Orwell: Russia’s propaganda machine

Meer podcast details

Aanbevolen door Meindert Schut

Journalist en radiopresentator

Meindert Schut is journalist en radiopresentator. Sinds 2006 is hij presentator bij BNR Nieuwsradio voor onder meer de Nationale Autoshow en BNR Mobile. Hij was van 2011 tot 2015 adjunct-hoofdredacteur en is mede-eigenaar van podcastproducent New Narrative.

Over de podcast

The Intelligence from The Economist

Straight out of Orwell: Russia’s propaganda machine

Aantal afleveringen:
854
Host:
Jon Fasman
Publicatiedatum:
20/05/2022
Uitgever:
The Economist
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via