Direct naar de content

Transformeer digitaal, maar met het juiste verhaal

BNR

Digitale transformatie, het is inmiddels een containerbegrip van jewelste. En over de impact lopen de meningen uiteen. Volgens digitaal strateeg Marco Derksen raakt de ‘transformatie’ veel meer de kern dan ‘het digitale’. Kortom: genoeg reden om voor eens en altijd helderheid te scheppen in de digitale transformatie-wirwar.

Buzz-woord

Het is inderdaad wel een beetje een buzzword, erkennen De Technoloog-hosts Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn. En zolang niet duidelijk is wat er precies mee bedoeld wordt, brengt het ons geen steek verder. Daarom hebben ze digitaal strateeg, ondernemer en docent Marco Derksen ingeschakeld. Het resultaat: Ben zit met nóg meer vragen dan vóór de opname.

Geen eindstation

Derksen begint zijn betoog met de waarschuwing dat digitale transformatie iets fundamenteel anders is dan digitale technologie en digitalisering. Een belangrijk verschil is dat digitale transformatie geen eindstation kent. “We zien hoe digitale technologie ons kan helpen om de fundamentele vraagstukken in de zorg, onderwijs, veiligheid en bedrijfsleven op een andere manier op te pakken.”

We komen er nu langzaam maar zeker achter dat de deeleconomie van Uber, Airbnb en Facebook toch niet helemaal de richting is die we op willen. Al geven die bedrijven wel een aardig inkijkje in hoe je dingen op een hele andere manier kunt organiseren. “En nu is de vraag wat je daarvan kunt leren en wat onze volgende stap is. Uiteindelijk liggen alle data bij dat soort partijen en de vraag is of dat wel slim is.”

Twee fases, herhaling van zetten

Na 25 jaar digitalisering zijn we slimmer en sneller, maar het einde is nog niet in zicht. Derksen onderscheidt twee hoofdfases. In de ‘installatiefase’ komt een nieuwe technologie op, maar mensen hebben geen idee hoe ze die moeten gebruiken. Dan volgt een wisseling van de wacht, met nieuwe partijen die wél weten hoe het werkt. Dat kantelpunt gaat bijna altijd gepaard met sociale onrust, tot oorlogen aan toe.

Cyclus halverwege

Eerdere technologische revoluties laten zien dat het 50 tot 60 jaar duurt voordat beide fases doorlopen zijn. De digitale netwerksamenleving die ons te wachten staat heeft volgens Derksen opvallende overeenkomsten met de samenleving van eind negentiende eeuw, en met de verschuiving van de industriële samenleving naar de informatiesamenleving. De huidige sociale ‘turbulentie’ past naadloos in dat scenario.

Podcast titel: De Technoloog | BNR

Aflevering titel: Digitale transformatie, maar dan concreet

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

De Technoloog | BNR

Digitale transformatie, maar dan concreet

Aantal afleveringen:
304
Host:
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg
Publicatiedatum:
20/07/2022
Uitgever:
BNR
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via