Direct naar de content

Tip Ben van der Burg | Tunnelvisie vertroebelde zicht op Majorana-deeltje

NTR

Leo Kouwenhoven haalde het wereldnieuws in 2012 met zijn onderzoek naar het bestaan van het Majorana-deeltje, elementair voor de ontwikkeling van de kwantumcomputer. In 2018 leek eindelijk de kogel door de kerk en kon Kouwenhoven zelfs bij Microsoft aan de slag. Maar het hele project viel in duigen toen nota bene enkele van zijn collega’s in 2020 cruciale fouten in het experimentele bewijs vonden. Een integriteitsonderzoek was onvermijdelijk.

Het onderzoek is inmiddels afgerond, maar nog niet gepubliceerd. Na twee jaar radiostilte mag Kouwenhoven eindelijk praten over de kwestie. Hij erkent dat er sprake was van verwijtbare fouten. Maar tegelijkertijd is hij blij dat er volgens het onderzoek geen sprake is van schending van de wetenschappelijke integriteit. De fouten waren het gevolg van tunnelvisie, stelde het onderzoek vast. En die conclusie deelt Kouwenhoven.

Podcast titel: Atlas

Aflevering titel: Majorana-mysterie: Leo Kouwenhoven zwijgt niet langer

Meer podcast details

Aanbevolen door Ben van der Burg

Tech-expert

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg heeft een eigen column op BNR en presenteert samen met Herbert Blankesteijn de podcast De Technoloog.

Over de podcast

Atlas

Majorana-mysterie: Leo Kouwenhoven zwijgt niet langer

Aantal afleveringen:
16
Host:
Petra Grijzen
Publicatiedatum:
12/05/2022
Uitgever:
NTR
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via