Direct naar de content

Van model naar realiteit: overheid worstelt met onzekerheid

ESB

Zijn onze toekomstmodellen wel opgewassen tegen grote, onverwachte ontwikkelingen? Joost van Breda doet aan Maastricht University promotieonderzoek naar de rol van onzekerheid bij het maken van (overheids)beleid. Hij vertelt erover in De Nieuwe Economen Podcast. “Die modellen zijn heel handig om te begrijpen wat er in de economie gebeurt. Maar je moet je niet blindstaren op de exacte uitkomsten.”

Onzekerheid en risico

Van Breda’s promotiebegeleider Lex Hoogduin wees hem op het verschil tussen onzekerheid en risico, bij het maken van beleid. In grote lijnen: een risico kun je redelijk inschatten, onzekere factoren hebben vaak een effect dat amper te voorspellen is. En zo weet je na deze aflevering van De Nieuwe Economen Podcast wat je allemaal niét kunt weten. En hoe je desondanks kunt voorkomen dat je wordt overvallen door verrassingen.

Modellen schieten tekort

Coronacrisis, klimaat, inflatie: het heeft weinig zin om er modellen op los te laten. Van Breda pleit voor alertheid, flexibiliteit, creativiteit, veerkracht en lerend vermogen. En – rond minuut 13 legt hij het uit – antifragiliteit. “Dan kun je plausibele scenario’s maken, met een veel kortere horizon. Op basis van die scenario’s kun je je beleid stap voor stap dynamischer inrichten.”

Hier vind je meer podcasts over economie

Podcast titel: Nieuwe Economen

Aflevering titel: #1 Onzekerheid

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Nieuwe Economen

#1 Onzekerheid

Aantal afleveringen:
10
Host:
Elisa de Weerd, Yrla van de Ven en Sarah van Hugte
Publicatiedatum:
08/12/2022
Uitgever:
ESB
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via