Direct naar de content

Vier tips voor een scherpe discussie

“Je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn” is een echte kantoor-dooddoener. Een goed inhoudelijk debat kan de sfeer en productiviteit op de werkvloer positief beïnvloeden, zegt wereldkampioen debatteren Bo Seo. Hij is van mening dat het productief kan zijn om het met je collega’s oneens te zijn.

Zonder de juiste handvatten kan een discussie zomaar uitmonden in een conflict. In de podcast hoor je de discussie-checklist die Seo altijd gebruikt als hij een gesprek ingaat. Een tipje van de sluier: denk in je voorbereiding na of een onderwerp echt belangrijk en specifiek genoeg is om over te discussiëren. Een discussie over een complete bedrijfsstrategie is volgens Seo veel moeilijker te verdedigen dan een discussie over een specifiek onderdeel van die strategie.

Matchen de doelen?

Je doet er volgens de debatkampioen ook goed aan om te kijken of je collega dezelfde bedrijfsdoelen heeft, en daarmee misschien een ander belang heeft. Als je dat niet doet kan een discussie met een collega uitmonden in een ego-wedstrijd, met als inzet: wie heeft de beste argumenten.

Het is maar een onderdeel van de handige en praktische tips die Seo meegeeft. Verder hoor je hoe je een pleidooi opbouwt en hoe je handig gebruik kunt maken van de zaken die je collega zegt. Zo kun je je eigen mening beter onderbouwen en tegelijkertijd meer begrip krijgen voor het standpunt van je collega.

Podcast titel: HBR IdeaCast

Aflevering titel: A Debate Champion on How to Have More Productive Disagreements at Work

Meer podcast details

Aanbevolen door Vincent van Listn

Over de podcast

HBR IdeaCast

A Debate Champion on How to Have More Productive Disagreements at Work

Aantal afleveringen:
650
Host:
Harvard Business Review
Publicatiedatum:
21/06/2022
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via