Direct naar de content

Waarom jouw million-dollar-idea toch niet zo origineel is

de Volkskrant

Een apparaat dat je met anderen laat praten, zonder dat je in de buurt van elkaar hoeft te zijn. Klinkt als een geniaal idee, toch? Dat is in ieder geval wel wat uitvinder Alexander Graham Bell dacht. Ook Atonio Meucci, Philip Reis en Elisha Gray hadden, los van elkaar, dit idee. Toch is de eer in de geschiedenisboeken voor Bell. Het roept de vraag op: kun je nog wel een origineel idee hebben?

De makers van ‘De Grote Vragen Podcast’ kwamen op het idee om een aflevering aan dit onderwerp te besteden. De aanleiding was een idee van presentator en journalist Thomas Hogeling, toen hij 13 was en de millenniumwisseling aanstaande was. Hij begon met het trekken van een lijn in de laatste seconden van 1999. De laatste penstreep op het papier werd gezet in de eerste seconden van 2000.

Millenniumlijn

“Het meeste originele idee dat ik ooit heb gehad”, zegt Hogeling. Althans, dat dacht hij. Jaren later schreef de journalist een column over zijn ‘millenniumlijn’. De verbazing sloeg toe toen hij een reactie kreeg van iemand die precies hetzelfde had gedaan op hetzelfde tijdstip. Zo origineel was zijn idee opeens dus niet meer.

Het is een beeld dat misschien wel de startupmarkt van de afgelopen tien jaar typeert. Het barst in de wereld van startups met goede ideeën en investeerders komen om in mails van jonge bedrijven die denken het beste, nieuwste en origineelste concept bedacht te hebben. In de aflevering hoor je onder meer durfinvesteerder Robert de Boeck en waarom hij juist niet meer in dit soort ‘gouden ideeën’ investeert. “Het ene succesverhaal lezen we in de krant, maar daar tegenover staan 99 mislukkingen.”

I amsterdam

Ook aan bod komt de reclamecampagne I amsterdam. Drie bedrijven kwamen namelijk precies met hetzelfde idee. Het reclamebedrijf van Erik Kessels ging er met de winst vandoor. Je hoort hoe hij strategisch zijn idee inzette en daarmee de concurrentie voor was. Een must-Listn voor iedereen die wel eens in de kroeg zit en met vrienden of collega’s dat ene perfecte idee bedenkt.

Podcast titel: De Grote Vragen Podcast

Aflevering titel: Kun je nog een origineel idee hebben?

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

De Grote Vragen Podcast

Kun je nog een origineel idee hebben?

Aantal afleveringen:
8
Host:
Simone Eleveld en Thomas Hogeling
Publicatiedatum:
09/05/2019
Uitgever:
de Volkskrant
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via