Direct naar de content

Waarom kritiek een fundament is onder architectuur

De Correspondent

Als je de burgeroorlog in Joegoslavië bent ontvlucht, waarom zou je je dan nog bekommeren om ‘banale’ zaken als architectuur? Feit is dat Arna Mačkić zich in de loop der jaren ontwikkelde tot kritische architecte, in het veilige maar misschien wel wat ingedutte Nederland. Met haar ontwerpen hoopt ze bij te dragen aan verbinding en inclusiviteit.

In Goede Gesprekken van De Correspondent neemt Mačkić je mee naar haar inspiratiebronnen en haar ambities in de architectuur. Ze weet inmiddels dat een kritische houding binnen de architectuurwereld niet altijd op prijs wordt gesteld. En daar moet ze eigenlijk wel een beetje om lachen. “Als jonge mensen met talent ergens komen te werken, blijkt er geen ruimte voor dat kritische geluid. Ze groeien binnen zo’n bureau en worden een kopie van de partners.”

Mačkić zag al jong dat je architectuur kunt inzetten om mensen te segregeren en cultuur en identiteit uit te wissen. “Dan kun je het dus ook andersom inzetten. Dat was voor mij een enorme les.” Al betekent deze houding wel dat ze niet commercieel werkt. “Ik moet het hebben van opdrachtgevers. Dat zijn vaak kunstinstellingen en gemeenten. Vaak mensen die wel de betekenis en waarde van het publieke inzien.”

Vind hier alle podcasts die wij selecteerden in het domein Carrière en Leiderschap

Podcast titel: Goede Gesprekken

Aflevering titel: Architectuur. Lex Bohlmeijer in gesprek met Arna Mačkić

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Goede Gesprekken

Architectuur. Lex Bohlmeijer in gesprek met Arna Mačkić

Aantal afleveringen:
316
Host:
Lex Bohlmeijer
Publicatiedatum:
21/08/2021
Uitgever:
De Correspondent
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via