Direct naar de content

Waarom uitstel zelden loont | Tip Anouk den Hamer

Universiteit Utrecht

Mensen zijn vaak meesters in het uitstellen van vervelende maar onvermijdelijke taken, zoals belastingformulieren invullen of de afwas doen. Dat is des te opvallender, omdat iedereen diep van binnen weet dat het zelden loont om die rotklusjes voor je uit te schuiven.

Host Yanti Danoekoesoemo voelt Joel Anderson, filosoof aan de Universiteit Utrecht, uitgebreid aan de tand over dit uitstelgedrag. Om te beginnen maakt Anderson het onderscheid tussen zinloos en weloverwogen uitstel. Dat laatste kan een hele rationele keuze zijn, als het verder geen negatieve effecten heeft. Maar ‘verwijtbaar’ uitstellen is problematisch. “We weten dat we niet moeten uitstellen, maar we doen het toch.”

Uitstellen uit faalangst

Anderson probeert het zinloos uitstellen werkelijk te doorgronden. Het positieve korte-termijneffect van uitstellen ziet hij als belangrijk motief om dingen vooruit te schuiven. Maar hij ziet ook een verband met faalangst. “Je zou zeggen dat mensen die echt bang zijn om te falen juist overgaan tot actie. Maar in de praktijk blijkt dat mensen die uitdagingen liever nog even uit de weg gaan.”

Vind hier onze complete verzameling podcasts over ondernemen

Podcast titel: Studium Generale UU Podcast

Aflevering titel: Why do we procrastinate?

Meer podcast details

Aanbevolen door Anouk den Hamer

Onderwijskundig adviseur

Anouk den Hamer is onderwijskundig adviseur en trainer bij de Universiteit Utrecht. Zij adviseert docenten over het gebruik van podcasts in hun onderwijs. Daarnaast geeft ze trainingen aan studenten over time management.

Over de podcast

Studium Generale UU Podcast

Why do we procrastinate?

Aantal afleveringen:
88
Host:
Yanti Danoekoesoemo
Publicatiedatum:
16/11/2022
Uitgever:
Universiteit Utrecht
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via