
Waarom uitstel zelden loont | Tip Anouk den Hamer
Mensen zijn vaak meesters in het uitstellen van vervelende maar onvermijdelijke taken, zoals belastingformulieren invullen of de afwas doen. Dat is des te opvallender, omdat iedereen diep van binnen weet dat het zelden loont om die rotklusjes voor je uit te schuiven.
Host Yanti Danoekoesoemo voelt Joel Anderson, filosoof aan de Universiteit Utrecht, uitgebreid aan de tand over dit uitstelgedrag. Om te beginnen maakt Anderson het onderscheid tussen zinloos en weloverwogen uitstel. Dat laatste kan een hele rationele keuze zijn, als het verder geen negatieve effecten heeft. Maar ‘verwijtbaar’ uitstellen is problematisch. “We weten dat we niet moeten uitstellen, maar we doen het toch.”
Uitstellen uit faalangst
Anderson probeert het zinloos uitstellen werkelijk te doorgronden. Het positieve korte-termijneffect van uitstellen ziet hij als belangrijk motief om dingen vooruit te schuiven. Maar hij ziet ook een verband met faalangst. “Je zou zeggen dat mensen die echt bang zijn om te falen juist overgaan tot actie. Maar in de praktijk blijkt dat mensen die uitdagingen liever nog even uit de weg gaan.”
Vind hier onze complete verzameling podcasts over ondernemen

Podcast titel: Studium Generale UU Podcast
Aflevering titel: Why do we procrastinate?
Meer podcast details
Aanbevolen door Anouk den Hamer
Onderwijskundig adviseur
Anouk den Hamer is onderwijskundig adviseur en trainer bij de Universiteit Utrecht. Zij adviseert docenten over het gebruik van podcasts in hun onderwijs. Daarnaast geeft ze trainingen aan studenten over time management.