Direct naar de content

Yuval Harari begrijpt de angsten die hij graag weerlegt

BNR

Volgens de Israëlische historicus Yuval Noah Harari is het helemaal niet gek dat mensen in complottheorieën geloven en fantaseren over een kleine groep extreem machtige mensen. Toch is het onzinnig om te denken dat een selectief groepje mensen slim, machtig en ingewijd genoeg is om tien stappen vooruit te kunnen denken, zegt hij in de BNR-podcastserie Moet je horen tegen Wilfred Genee. “Zo veel macht heeft niemand.”

Harari begrijpt de aantrekkingskracht van dit soort theorieën wel. Het is een prettige gedachte om de wereld in één keer helemaal te begrijpen door een rechttoe-rechtaan verhaal. “Het blijkt lastig om toe te geven dat we eigenlijk nog heel veel zaken niet begrijpen. Deze theorieën zijn zo geliefd omdat ze voor alles een verklaring bieden.”

Dilemma’s

In de BNR ‘best of’-podcastserie Moet je Horen bespreken Genee en Harari ook uitgebreid de angst van mensen om gevolgd te worden. Ook die is begrijpelijk, door de vrijwel onbegrensde technologische mogelijkheden. Daarnaast komen alle dilemma’s op het gebied van (big) data kunstmatige intelligentie aan bod. Een uitstekende gelegenheid om als luisteraar je opvattingen over data, AI en privacy nog wat verder aan te scherpen.

Podcast titel: Moet je horen | BNR

Aflevering titel: Moet je horen - Genee en Harari

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Podcastcurator

Over de podcast

Moet je horen | BNR

Moet je horen - Genee en Harari

Aantal afleveringen:
2
Host:
Wilfred Genee
Publicatiedatum:
27/12/2022
Uitgever:
BNR
Taal:
Engels

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via