Direct naar de content

De baas van Corendon wil dat we minder gaan vliegen

EO

Waarom zou iemand die geld verdient met de verkoop van vliegreizen in hemelsnaam willen dat we minder vliegen? Toch is dat de wens van Steven van der
Heijden, CEO van reis- en luchtvaartorganisatie Corendon. Dat zegt hij tegen journalist Jeroen Smit in de podcast Geld of je Leven.

Van der Heijden pleit voor een forse vliegtaks. Per 1 januari 2023 werd de vliegtaks al verhoogd naar zo’n 25 euro per ticket, maar de Corendon-baas ziet dat bedrag liever nog hoger worden: ongeveer 75 euro per ticket. Wordt vliegen dan niet een luxe die enkel is weggelegd voor de zogenoemde elite? Die kans zit er dik in. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat minder mensen het vliegtuig pakken. Volgens Van der Heijden is dat met het oog op het klimaat zo urgent, dat we eigenlijk geen andere keuze meer hebben. De vliegtaks moet volgens hem dan ook worden geïnvesteerd in duurzamere vormen van mobiliteit.

Hoe ambitieus ook, Corendon kan niet in zijn eentje de kar trekken in de verduurzaming van de reisbranche, dat beseft Van der Heijden ook. Het is daarom zaak dat de overheid hierin beleid voert, vindt hij. En dat beleid moet ook over landsgrenzen gaan, willen we ervoor zorgen dat er internationale, duurzame verbindingen komen die in ieder geval kunnen concurreren met korte vluchten. De bal ligt dus bij de Europese Unie. “Veertig procent van de vluchten vanaf Schiphol is korter dan 800 kilometer. Waarom investeren we nog niet in andere reismogelijkheden naar die bestemmingen? Dat is een gebrek aan Europese regie.”

Podcast titel: Geld Of Je Leven

Aflevering titel: We moeten minder gaan vliegen. Zegt de baas van Corendon! Jeroen Smit praat met hem

Meer podcast details

Aanbevolen door Fabiënne van Listn

Over de podcast

Geld Of Je Leven

We moeten minder gaan vliegen. Zegt de baas van Corendon! Jeroen Smit praat met hem

Aantal afleveringen:
80
Host:
NPO Radio 1
Publicatiedatum:
14/04/2022
Uitgever:
EO
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via