Direct naar de content

Zo werd Poetin stinkend rijk door graan te pikken

VBK AudioLab

De opgeblazen Krimbrug is een klap in het gezicht van Poetin. De Russische president financierde de brug deels met zijn eigen vermogen. Ondanks dat hij dagelijks in het nieuws is, wisten de makers van Wie is Poetin ons te verrassen met een duidende blik op het vermogen van een man waar Donald Trump jaloers op is.

Het fundament voor Poetins macht en rijkdom werd eigenlijk al gelegd in 1992. Een slordige 100 miljoen dollar aan onder meer graan, zonnebloemolie verdween in de zakken van de huidige Russische president en enkele van zijn vriendjes. En met de enorme winsten die ze vervolgens maakten met de verkoop van grondstoffen aan het buitenland wisten ze een miljardenvermogen op te bouwen.

Volgens slavist en journalist Michel Krielaars plunderden Poetin en zijn tien vrienden uiteindelijk zelfs 1 biljoen dollar uit de staatskas. Waarvan zo’n 200 miljard dollar inmiddels het privévermogen van Poetin vormt. Niet voor niets bezit hij wereldwijd bijna dertig luxe vakantievilla’s en een enorme hoeveelheid aandelen in olie- en energiemaatschappijen.

De maffia van Sint-Petersburg

Maar het zou te makkelijk zijn om Poetins macht uitsluitend te koppelen aan zijn enorme rijkdom. Krielaars wijst op de gewiekste handelswijze van de president in het uiterst ruige St. Petersburg van begin jaren ’90. “Het was daar één groot Wild West-festijn. Een belangrijke rol was weggelegd voor de lokale overheid waar Poetin een spil in was. Hij streefde naar een zekere orde in de chaos, door maffiabendes onder controle te krijgen.”

Podcast titel: Wie is Poetin?

Aflevering titel: 1. Poetin de rover – Michel Krielaars

Meer podcast details

Aanbevolen door Thijs van Listn

Expert

Over de podcast

Wie is Poetin?

1. Poetin de rover – Michel Krielaars

Aantal afleveringen:
4
Host:
Simon Dikker Hupkes
Publicatiedatum:
22/09/2022
Uitgever:
VBK AudioLab
Taal:
Nederlands

Nieuwsgierig naar deze podcast?

Deel de tip via